İNSAN HAKLARI HUKUKUNDA GÜNCEL MESELELER ÜZERİNE ULUSLARARASI EĞİTİM PROGRAMI ANTALYA’DA BAŞLADI

23.05.2022         1644

Türkiye Adalet Akademisi ve TİKA İş birliğinde düzenlenen İnsan Hakları Hukukunda Güncel Meseleler Üzerine Uluslararası Eğitim Programı Antalya’da başladı. 23-26 Mayıs 2022 tarihlerinde gerçekleştirilecek programa 7 ülke katılım sağlayacak.

Türkiye Adalet Akademisi (TAA) yargı eğitiminde daha yüksek standartlara ulaşmak için ulusal ve uluslararası işbirliğine büyük önem vermektedir. TAA, uluslararası ilişkiler çerçevesinde, deneyim alışverişinde bulunmak için yetkisi dahilindeki konularda uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmaktadır. Bu amaç doğrultusunda 23-26 Mayıs 2022 tarihlerinde Antalya’da düzenlenen İnsan Hakları Hukukunda Güncel Meseleler Üzerine Uluslararası Eğitim Programı ile, İnsan Hakları Hukukunda Temel Kavramlar, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine Özgü Seçilmiş Meseleler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararlarında Seçilen Bir Konu Üzerine Sunum Yarışması ile program tamamlanacak. Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Romanya ve Türkiye’den temsilcilerin katılacağı İnsan Hakları Hukukunda Güncel Meseleler Üzerine Uluslararası Eğitim Programına katılan tarafların kendilerinin belirlediği bir AİHM kararı hakkında 30 dakikalık sunum yapmaları beklenecek.

EĞİTİM KALİTESİNİ EN ÜST SEVİYEYE ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, İnsan Hakları Hukukunda Güncel Meseleler Üzerine Uluslararası Eğitim Programı açılışında, , uluslararası arenada faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarla mesleki ve akademik alanlarda işbirliği tesis ederek eğitim kalitesini en üst seviyeye çıkarma amacında olduklarını vurguladı. Başkan Özdemir; “ Yenilenen ve güçlenen yapısı, “Güven Veren Adalet İçin Etkin Eğitim” anlayışını temel alan vizyonuyla, çalışmalarına ara vermeden devam eden Türkiye Adalet Akademisi; Aday Eğitimi, hâkim ve savcı eğitimleri, kamu kurumlarına yönelik hukuk ve adalet konularında düzenlenen Hizmet İçi Eğitimler ile yabancı ülke hâkim ve savcılarına yönelik Yurt Dışı Eğitimler olmak üzere; dört alanda eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir. Hedefimiz; hukuka ve insan haklarına bağlı, tarafsız, bağımsız, hür vicdanıyla karar veren, meslek etik ilkelerini benimseyen, toplumun adalet ihtiyacına cevap verebilecek nitelikte hâkim ve savcılar yetiştirmektir.

KESİNTİSİZ EĞİTİM ÖNCELİĞİMİZ ULUSLARARASI ARENADA DA GEÇERLİ

Hâkim savcı eğitimi adaletin, yargının kaderini değişecek derecede öneme haizdir. Bu yüzden adaylıkla başlayan kesintisiz ve sürdürülebilir nitelikli eğitim felsefesine inanıyoruz. Aday eğitimine yönelik “Yeni Müfredatın Belirlenmesi” hususunda yapılan çalışmalar tamamlandı. Belirlenen müfredat doğrultusunda eğitimler vermeye iki yıldır devam ediyoruz. Ayrıca şeffaflık gereği Müfredatı internet sitemizde ilan ettik. Yeni müfredata uygun materyal üretimine devam ediyoruz.  Yurt dışı eğitimler de; eğitim odaklı işbirliği anlayışıyla 8 farklı konuda eğitim programı hazırladık. Yüz yüze ve Online programlarla çok farklı ülkelerin katılımıyla eğitimleri gerçekleştireceğiz. Bu kapsamda bu yıl 255 kişiye eğitim vereceğiz. Yabancı ülke hâkim ve savcılarına yönelik Yurt Dışı Eğitimlerimiz de bu minvalde devam edecek.

 

HUKUKİ KONULARDA ORTAK BİR ANLAYIŞ OLUŞTURMAK İSTİYORUZ

Adalet Akademisi, Asya, Afrika ve Balkan ülkelerinden hakimler ve savcılar için uluslararası eğitim programları sağlamakta ve projeleri desteklemektedir. Bu kapsamda, yabancı, hakim ve savcı ve adalet uzmanlarına yönelik Adalet Yönetimi ve İhtisas Mahkemeleri, Terör Suçlarıyla Mücadele, Uyuşturucu Suçlarıyla Mücadele, İnsan Ticareti ve Mülteci Hukuku, İnsan hakları Hukuku ve Fikri Mülkiyet Hukuku konularında uluslararası eğitim programları düzenliyoruz. Bu programlar Türkiye Adalet Akademisi ve TİKA işbirliği ile düzenlemekte ve finansa edilmektedir.

Uluslararası eğitim programlarının temel amacı, bu hukuki konularda ortak bir anlayış oluşturmak ve ilgili uluslararası hukuki düzenlemeleri ve Türkiye’nin uygulamalarını katılımcılarla paylaşmaktır. Özellikle, bu programlar ile, uluslararası hukuka ilişkin sürdürülebilir ve etkili politikalar geliştirme konusundaki bilgi ve deneyimlerini arttırmak, Türkiye’nin yasal konulardaki politikalarını nasıl oluştuğunu ve uyguladığı konusunda bilgi sahibi olmak, bilgi e deneyimlerini paylaşma fırsatı elde etmek, profesyonel bağlamda uluslararası iletişim kurma imkanı elde etmek amacındayız.

TÜM KATILIMCILARIMIZA SERTİFİKA VERİYORUZ

Uluslararası eğitim programlarımız ile katılımcıların programda yer alan konuları öğrenmeleri ve tartışmaları imkanını sağlayan bir dizi interaktif seminlerler verilmesi yaklaşımı benimsenmiştir. Program sonunda, tüm katılımcılara sertifika takdimimiz de oluyor. Adalet Akademisi en iyi uygulamaların paylaşılmasının önemini vurgulamakta, sürdürülebilir yargı eğitimini destekleyecek ortak bir yaklaşım için çalışmaktadır. Yargı alanında eğitim sunan diğer ülke, kurum ve kuruluşlarla iyi ilişkiler sürdürme ve geliştirme vizyonuna sahiptir. Akademinin amacı, uluslararası arenada faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarla mesleki ve akademik alanlarda işbirliği tesis ederek eğitim kalitesini en üst seviyeye çıkarmaktır.  Bugün burada başlayan ve üç gün sürecek  “İnsan Hakları Hukukunda Güncel Meseleler Üzerine Uluslararası Eğitim Programı”na katılım sağlayan tüm katılımcılarımıza ve TİKA yetkililerine başarılar diliyorum.” Dedi.