TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİ “UYUŞTURUCU VE UYARICI MADDE SUÇLARI” KONULU ULUSLARARASI KOLOKYUM DÜZENLEDİ

27.05.2021     Türkiye Adalet Akademisi Başkanlığı     1840

“UYUŞTURUCU VE UYARICI MADDE SUÇLARI” TARTIŞILDI

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Özbekistan, Tacikistan, Pakistan, Gürcistan, Afganistan'da hâkimler, savcılar ve adalet sisteminde çalışan uzmanlar için Türkiye Adalet Akademisi (TAA) ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından, iki gün süren  “ Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde Suçlarıyla Mücadele Uluslararası Çevrimiçi Kolokyum” programı düzenlendi.

Türkiye Adalet Akademisi, yabancı ülke hakim ve savcılarına yönelik eğitimler düzenleme görevi kapsamında, “ Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde Suçlarıyla Mücadele Uluslararası Kolokyum”  başlıklı program, Türkiye Adalet Akademisi ev sahipliğinde Akademi Başkanı Muhittin Özdemir’in 26 Mayıs 2021 tarihinde açılış konuşması ile başladı. Yapılan sunumlar ve tartışmalar sonucunda 27 Mayıs 2021 tarihinde tamamlandı. Türkçe, Rusça ve İngilizce olarak dijital platformda gerçekleştirilen Kolokyum’a Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Özbekistan, Tacikistan, Pakistan, Gürcistan, Afganistan'da yargı eğitim kuruluşlarından temsilciler, hâkimler, savcılar ve adalet alanında çalışan uzmanlar katıldı.

ÖZDEMİR: ÜLKELERİN İŞBİRLİĞİ İLE BU SORUN SONA EREBİLİR

Hâkim ve Savcılara yönelik hem meslek öncesi hem de meslek içi eğitimden sorumlu bir kurum olan Türkiye Adalet Akademisinin, Türk yargı sistemindeki öneminden bahseden Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, ‘Güven Veren Adalet İçin Etkin Eğitim’ anlayışına vurgu yaptı.

Başkan Özdemir; “ Akademi, adayların eğitimi, hâkim ve savcıların eğitimi, kamu kurumlarına yönelik hukuk ve adalet konularında düzenlenen hizmet içi eğitimler ile yabancı ülke hâkim ve savcılarına yönelik yurt dışı eğitimler olmak üzere, dört alanda eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir.

Türkiye Adalet Akademisi tarafından TİKA ile iş birliği içerisinde düzenlenen “Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde Suçlarıyla Mücadele Uluslararası Kolokyumu” nun tüm taraflar için başarılı olmasını diliyorum.  Uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımı ve ticareti, tüm insanlığa ve gelecek nesillere yönelen ve ciddi tehdit içeren bir suçtur. Bu nedenle uyuşturucu ve uyarıcı madde suçları, ülkelerin işbirliği ve ortak amaca yönelik çabasıyla sona erdirilebilecek küresel bir sorundur.  Düzenlediğimiz bu kolokyum ile uyuşturucu ve uyarıcı madde suçları ile mücadele konusunda deneyimlerin ve en iyi uygulamaların paylaşılması en büyük arzumuzdur.

KALICI İŞBİRLİĞİ EN ÖNEMLİ AMACIMIZ

Bilgi ve tecrübelerin paylaşılması, güncel gelişmelerin takip edilmesi ve kalıcı bir işbirliğinin tesisi bu kolokyumun en önemli gayesidir.  Türkiye Adalet Akademisi, yüze yakın ülke ile özellikle de gönül coğrafyamızın merkezinde yer alan ülkelerle yakın işbirliği içerisinde ve sürekli irtibat halindedir.  Sizlerin ülkeleri de, bu gönül coğrafyasının merkezinde yer almaktadır. Geçmişten günümüze tarihsel bağlarla birbirimize bağlıyız.” Dedi.

NURDUN: DÜZENLEDİĞİMİZ KOLOKYUM KONULARI HEPİMİZİN ORTAK MUZDARİP KONULARIDIR

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkan Yardımcısı Dr. Rahman Nurdun, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Özbekistan, Tacikistan, Pakistan, Gürcistan, Afganistan'dan katılan hâkim savcılar ve hukuk insanları ile bu iş birliğinin bir parçası olmaktan memnuniyet duyduklarını ifade etti. Başkan Yardımcısı Dr.Nurdun; “ Türk İşbirliği ve Koordinasyonu Ajansı olarak Türkiye’nin birçok başarılı uygulamalarındaki çeşitli projelerinde yer aldık. Türkiye Adalet Akademisi ile eğitim alanında iş birliği düzenleyerek, hâkim savcı ve hukuk alanında çalışan uzmanlara yönelik tecrübe paylaşım başta olmak üzere muhtelif eğitim programları düzenledik.  Hukuki ve adli alanların geliştirilmesine yönelik çeşitli projeler gerçekleştirmekten çok mutluyuz.  

Türkiye Adalet Akademisi ile 2009 yılından bu yana gerek uluslararası paylaşım programları gerekse bölgesel kolokyumlar düzenleyerek 2100’ün üzerinde hâkim ve savcının eğitim almasına ve adli alanlarda tecrübe paylaşımına vesile olduk. Adalet yönetimi ve ihtisas mahkemeleri, uyuşturucu ve uyarıcı madde suçlarıyla mücadele, insan ticareti ve mülteci hukuku gibi çeşitli konularda eğitim programları ve tecrübe paylaşım programları düzenledik. Açılış konularını icra ettiğimiz uyuşturucu ve uyarıcı madde suçlarıyla mücadele konusu hepimizin muzdarip olduğu küresel sorunlardan biridir.

ASLİ GÖREVİMİZ BİLGİ VE TECRÜBELERİMİZİ PAYLAŞMAKTIR

TİKA olarak asli vazifemiz ülkelerimizin sahip olduğu bilgi ve tecrübelerimizin dost ve kardeş ülkelere paylaşmaktır. Bu programda 60 ülkeden 62 temsilcisi olan ve 150’den fazla ülkede faaliyet gösteren bir kurum olarak, sağlıklı eğitime, kültür ve sanattan, bilişime kadar hayatı kuşatan birçok alanda teknik altyapı ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesine ve ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin gelişimine katkı sunmak için faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Bu programa katılım sağlayan ülkeler olarak Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Özbekistan, Tacikistan, Pakistan, Gürcistan, Afganistan’ta da birçok farklı sektörde proje yürüten ülke ilişkilerinin gelişmesine katkı sunacak.

TİKA çeşitli ülkeler arasında hukuk köprüsü olmak ve tecrübe paylaşımlarının yanı sıra yaşadığımız ülkelerinin teknik alt yapısının korunması açısından da çeşitli projeler yürütmektedir. Bu açıdan ülkelerinizde bulunan TİKA ofislerinizin sizlere her açıdan destek sağlamak çeşitli projeleri hayata geçirmek için orada bulunduğunu hatırlatmak isterim. Bu vesileyle programa aktif katılım sağlayan, başta hâkim, savcı ve akademisyenlerimiz olmak üzere Türkiye Adalet Akademisi ve TİKA ekibine tekrar teşekkür ediyorum.”  dedi.